ZISTITE, ČO SPȎSOBUJE VAŠE TMAVÉ ŠKVRNY

Ako prvé je potrebné zistiť, čo je príčinou vašich hyperpigmentovaných miest. Sú škvrny následkom dlhého pobytu na slnku bez SPF ochrany? Sú spojené s kožným ochorením, ako je ekzém alebo opakujúce sa akné? Mohli kolísajúce hormóny alebo nové lieky spôsobiť, že vaša pokožka je fotosenzitívna? Objavili sa škvrny po popálení, škrabnutia alebo nejaké poranenia kože? Vyskytujú sa vo vašej rodine tmavé škvrny, obzvlášť po určitom veku?

Pokiaľ je vaša hyperpigmentácia dôsledkom akné alebo ekzému, je potrebné riešiť okrem tmavých škvŕn aj základnú príčinu, inak sa problém bude stále vracať. Pokiaľ je to kvôli fotosenzitivite vyvolanej liekmi a/alebo vystaveniu UV žiareniu, zvážte zmenu liekov alebo zvýšenie širokospektrálnej ochrany (SPF) pre extra ochranu. Hyperpigmentácia spojená s genetikou alebo vekom sa môže zlepšiť pomocou peelingov alebo chemických exfoliátorov, ktoré odstraňujú odumreté kožné bunky a zrýchľujú bunkový obrat.

Menšie alebo povrchové formy hyperpigmentácie je možné často zlepšiť pomocou dermokozmetických produktov, zatiaľ čo výraznejšie alebo pretrvávajúce tmavé škvrny a zhluky škvŕn môžu vyžadovať riešenie na predpis. Navštívte dermatológa a prediskutujte s ním, aké možnosti liečby by pre vás boli najlepšie.

BOJUJTE S HYPERPIGMENTÁCIOU V TROCH KROKOCH

Dermatológovia zistili, že najúčinnejším postupom v liečbe hyperpigmentácie je metóda troch krokov:

1- Spomaľte alebo znížte nadprodukciu melanínu
Melanín je hlavným vinníkom vzniku tmavých škvŕn, a preto je vhodné zaradiť do rutiny produkty, ktoré znižujú nadbytok melanínu, čo je kľúčové v boji s hyperpigmentáciou. Hľadajte preto produkty, ktoré obsahujú ingrediencie ako je Niacínamid.

Poznámka: Pokiaľ používate produkt, ktorý potláča nadmernú produkciu melanínu, je ešte dôležitejšie chrániť sa SPF.


2- Bojujte so zápalom
Zápal spôsobený UV žiarením, akné, štipnutím hmyzom a ďalšími poraneniami kože spôsobí, že bunky produkujúce melanín sa rozbehnú naplno a zanechajú po sebe dlhotrvajúce tmavé škvrny. Antioxidanty a protizápalové ingrediencie, ako sú kortikosteroidy, môžu upokojiť podráždenú pokožku, aby pomohli minimalizovať zápal a znížili pravdepodobnosť vzniku hyperpigmentácie. Aktívne látky, ako je Niacínamid, môžu tiež pomôcť zmierniť zápal tým, že zabránia proteínom nazývaným cytokíny vysielať signály do vášho tela, ktoré následne spustí hyperaktívnu imunitnú odpoveď – teda zápal kože.


3- Robte si peeling
Chemický peeling a jemné fyzikálne peelingy môžu pomôcť vyblednutiu odolných tmavých škvŕn tým, že odstránia odumreté kožné bunky a odhalia jasnejšiu a sviežejšiu pleť pod nimi. Pravidelný peeling podporí vašu pokožku, aby zhodila horné vrstvy a so sebou vzala aj pigmentové škvrny. Chemické exfolianty so zložkami, ako je kyselina retinová, môžu tiež pomôcť urýchliť bunkovú výmenu, stimulovať obnovu pokožky, omladzovať pokožku a eliminovať známky poškodenia, a tým vám pomôžu k sviežejšej a žiarivejšej pleti.

LIEČBA + PREVENCIA: VÍŤAZNÁ KOMBINÁCIA

Čím skôr budete svoju hyperpigmentáciu riešiť, tým lepšie, pretože pigment sa môže časom presunúť hlbšie do pokožky. Kým sa pustíte do liečby, vždy sa najskôr poraďte s dermatológom a pre trvalé výsledky je vždy potrebné používať každodennú fotoprotekciu, aby ste zabránili škodlivým UV lúčom nakopnúť produkciu melanínu späť na maximum. Vyberte si pleťové prípravky, ktoré obsahujú účinnú aktívnu látku Niacínamid, ktorý tmavé škvrny koriguje a zabráni ich opätovnému výskytu. Používajte repelent proti hmyzu, aby ste zabránili komárím štípancom. Pokiaľ bojujete s pupienkami, zaraďte produkty proti akné do svojej rutiny starostlivosti o pleť. A pokiaľ sa stane, že sa nejaký pupienok alebo komárí štípanec objavia, dajte od nich ruky preč, aby ste zápal ešte nezhoršili.

BEH NA DLHÚ TRAŤ

Liečba hyperpigmentácie si vyžaduje čas a môže trvať týždne, kým uvidíte akékoľvek viditeľné výsledky. Neexistujú žiadne zázračné riešenia cez noc, ale so správnymi produktmi a trochou trpezlivosti a vytrvalosti vaše tmavé škvrny na tvári a na tele zosvetlia a rozjasnia tak cestu k jasnejšej a zjednotenejšej pleti.

Kliknite SEM a objavte naše odporúčanie dermokozmetických ošetrení a produktov, ktoré sa zameriavajú na hyperpigmentáciu.

 

RUTINA STAROSTLIVOSTI O PLEŤ PROTI TMAVÝM ŠKVRNÁM

Tento nový dermatologický rad PROTI TMAVÝM ŠKVRNÁM obsahuje vysoké percento protizápalových aktívnych látok pre účinný boj proti tmavým škvrnám, hyperpigmentácii a mdlej pleti.